Košt 2019
Výsledky soutěže:
Výsledky odborné poroty:
————————————————————————————
Výsledky laické poroty:
========================================================================================
PRAVIDLA SOUTĚŽE
- Degustace a bodování vzorků probíhá anonymně (každý vzorek je označen pouze číslem).
- Odtajnění vzorků proběhne po skončení finálového kola a po vyhodnocení výsledků.
- Soutěže se může zúčastnit každý, kdo pro košt slivovice poskytne řádně označený vzorek v množství 0,3 l.
- Při předání vzorku oznámí účastník jméno, druh pálenky, adresu bydliště, telefon a pálenici, ve které byl vzorek vypálen.
- Soutěž probíhá v kategoriích:
- Jablko
- Hruška
- Švestka
- Třešeň
- Ostatní
- Tři nejlepší vzorky z každé kategorie budou věcně ohodnoceny.
- Vzorky v soutěži jsou nevratné.
- Maximální počet vzorků od jednoho soutěžícího je limitován na 2 vzorky.
- Každý, kdo odevzdá soutěžní vzorek získá „Vstupenku do laické komise“.
- Vstupenka do laické komise opravňuje soutěžícího hodnotit 5 náhodných vzorků a podílet se na hodnocení v laické soutěži.
- Soutěžící se nemusí stát členem laické komise – koštování je dobrovolné
- Vstupné na akci je dobrovolné. V případě, že se bude návštěvník chtít podílet na hodnocení, lze za poplatek 50 Kč získat „Vstupenku do laické komise“.
- Odborná porota bude rozdělena do komisí (počet komisí bude upraven dle počtu vzorků).
- Hodnotí se dvou až tří-kolově (počet kol závisí na počtu vzorků).
- Do finále postupují nejlepší vzorky z jednotlivých skupin (počet skupin, počet degustátorů ve skupině i počet postupujících vzorků se určí na začátku koštu s ohledem na počet vzorků a degustátorů.)
- V případě stejného počtu bodů určí pořadatelská komise způsob posouzení vzorků.
- Degustace se může zúčastnit jen osoba starší 18 let.
- Průběh koštu řídí a organizuje pořadatelská komise, která zejména přijímá vzorky do soutěže, stanovuje hodnotící komise a jejich počet, stanovuje počet vzorků k hodnocení v jedné komisi a počet postupujících vzorků, stanovuje postup rozstřelu při stejném množství bodů jednotlivých vzorků, podle počtu získaných bodů stanovuje konečné pořadí.
PRAVIDLA ODBORNÉ POROTY
- Porotci jsou rozděleni do komisí. Vedoucího komise určí pořadatel.
- Vzorky budou hodnoceny patnáctibodovou stupnicí.
- Každá komise bude hodnotit určený počet vzorků a vzorky různých druhů destilátů.
- Všechny lahve budou označeny pouze soutěžním číslem a druhem destilátu.
- V prvním kole dostane komise určitý počet vzorků, které každý člen poroty ohodnotí dle tabulky senzorického hodnocení. Ze všech degustačních komisí postoupí do dalšího kola 6 – 10 vzorků s nejvyšším bodovým hodnocením (počet postupujících vzorků závisí na celkovém počtu vzorků).
- V následujícím kole postupující vzorky hodnotí jiná komise, kterým opět přidělí adekvátní bodové ohodnocení.
- U vzorků, které nepostoupili ze základního kola nebude zveřejněno pořadí.